De passie achter het ondernemerschap van Wim Heylen

Wat mij als ondernemer passioneert? Andere ondernemers helpen om hun passie waar te maken. Met de oprichting en latere verkoop van mijn huisdierenketen Amizoo heb ik in de jaren negentig een mooi succesverhaal kunnen schrijven. Vandaag wil ik bijdragen aan de succesverhalen van andere ondernemers. Een groep mensen op sleeptouw nemen en enthousiasmeren, vind ik heerlijk. Door meerdere ondernemers en ondernemingen te helpen om succesvol te zijn, kan ik zelf ook succesvol zijn. (lacht).

Vroeger trok ik vaak de kop. Maar vandaag laat ik ook anderen op kop rijden waarbij ik hen bijsta als goeie ploegmaat.

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ondernemer kan je worden, maar ondernemend niet. Dat ben je of dat ben je niet. Als kind startte ik al mijn eerste bedrijfje op. Mijn ouders baatten een soort van Boerenbond (nu Aveve) uit. In de winkel stonden bloempotjes die maar niet verkocht geraakten. Tien jaar lang bleven die maar op voorraad. Ik had toen het idee om er bloemetjes in te planten, met de zaadjes en de potgrond uit de winkel. Eenmaal de bloemen in bloei stonden, zette ik alle potjes in een bak op mijn fiets en ging ik aanbellen bij de buren. De potjes waren de deur uit.

Waarom ik ondernemer ben geworden? Eenvoudigweg omdat ik dat heel graag doe. Wat je graag doet, doe je met passie. We live our passion. Dit zijn geen holle woorden uit onze bedrijfsslogan. Steeds proberen we in onze passie die van andere mensen mee te nemen. Of we doen er alles aan om hun passie te doen slagen. Om hun droom te realiseren. Ik probeer aan zo veel mogelijk mensen de ondernemersmicrobe door te geven. Als chirojongen zit dat nu eenmaal in mijn genen, om een peloton mensen mee te trekken in mijn slipstream.

Never waste a good crisis.

Ik ging eigenlijk nooit met veel goesting naar school. Ik heb dat nooit echt graag gedaan ook al besef ik dat het wel belangrijk is. Maar ik stak wel altijd heel graag de handen uit de mouwen. Hard werken heeft me van jongs af aan een yes-gevoel gegeven. Alsof er een bepaald gelukshormoon vrijkwam bij het boeken van een resultaat. En ik spreek hier niet over geld. Ik heb het puur over het behalen van successen. Maar natuurlijk kan geld ook een graadmeter van succes zijn. Want wie sustainable wil zijn, moet in the end ook financieel succesvol zijn.

Als ondernemer heb ik in mijn leven al veel geluk gehad. En het zit niet in mij om in crisistijden op de rem te gaan staan, integendeel. Ik geloof dan ook heel sterk in anticyclisch investeren. Toen de Nederlandse banken in de kredietcrisis bedrijven aanspoorden om tijdelijk hun investeringen on hold te zetten, hebben de Belgische banken ons geholpen om onze logistieke vastgoedpool Heylen Warehouses in Nederland uit te bouwen. Van deze zet plukken we vandaag nog steeds de vruchten.

Menselijk kapitaal als belangrijkste kapitaalbron.

Intussen participeren we in 33 bedrijven en 11 verschillende sectoren. Maar bovenal investeren we in mensen. Menselijk kapitaal is ons belangrijkste kapitaal. Ik deed geen universitaire studies en ben met niets begonnen. Maar ik heb me steeds met de juiste mensen kunnen omringen. Om die mix draait het.

Ik heb twee zonen die nog hogere studies volgen. Ik heb de trein op de rails gezet. Het is makkelijker om hem te starten, dan op een rijdende trein te springen. Hopelijk kunnen ook zij op termijn met een goeie bagage de sprong maken.

Over Wim Heylen

  • Entrepreneur-Investor bij de familiale holding Heylen Group

  • Verkocht in de jaren 90 zijn dierenwinkelketen Amizoo aan Delhaize

  • Investeert in ambitieuze ondernemingen en ondernemers in binnen- en buitenland

Gepassioneerde ondernemers versterken de Belgische economie en samenleving.

Ze verdienen alle lof. Én Love.

Belfius doet er alles aan om voor ondernemend België nóg meer te betekenen.

Ontdek
andere verhalen

Ondernemers zijn een force for good.

Een bedrijf heeft mannelijke én vrouwelijke waarden nodig.

Je niet amuseren is slecht voor de business.