De passie achter het leiderschap van Olivier Legrain

Mijn bestaansreden, en wat ook onze medewerkers inspireert en motiveert, is duidelijk: levens beschermen, verbeteren en redden. Door met onze innoverende medische oplossingen meerwaarde te creëren voor iedereen wie met onze organisatie te maken heeft. We zijn er dus niet alleen om aandeelhouders tevreden te stellen, maar ook om levens te beschermen via protontherapie. En op die manier ook zin te geven aan zowel mijn werk als aan dat van mijn medewerkers.

Voor mij telt niet alleen wát je nastreeft als ondernemer, maar ook hóe je het doet. Daarom staan we als bedrijf voor sociaal kapitalisme. We willen zorg dragen voor lokale gemeenschappen en onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden. Ik ben ervan overtuigd dat ondernemers hun commerciële doelen kunnen bereiken én bijdragen aan de welvaart van de mensheid.

Waarde creëren voor de hele samenleving.

IBA had al heel vroeg de ambitie om zich op een totaal vernieuwende manier te positioneren op de markt. Als voorvechter van gemeenschappelijke doelen voor een betere toekomst, en als progressieve kracht in de samenleving. Een ambitie die zich onlangs vertaalde in een B Corp label, een prestigieuze erkenning voor bedrijven die zich ook op een maatschappelijke manier inzetten. Dat label behalen is geen doel op zich, maar betekent eerder dat IBA het pad inslaat van continue verbetering. Door te zoeken naar oplossingen die milieuvriendelijker zijn, succesvoller zijn binnen de organisatie, en waar iedere medewerker zijn of haar steentje kan toe bijdragen. Ik twijfel er geen moment aan dat we met deze stap als bedrijf nog veerkrachtiger zullen worden, en dus ook nog aantrekkelijker voor investeerders.

Meer dan 100.000 patiënten kregen dankzij IBA en haar klanten al toegang tot Protontherapie…

Als CEO van IBA heb ik het geluk om deel te nemen aan een geweldig ondernemersavontuur. Eentje waarbij we via innovatie in staat zijn om medische toestellen op de markt te brengen die een échte impact hebben op personen die getroffen werden door kanker, hartziekten of neurodegeneratieve aandoeningen. We hebben tools ontwikkeld waarmee we snellere en preciezere diagnoses kunnen stellen, en oplossingen in radiotherapie die de neveneffecten van bepaalde kankerbehandelingen drastisch verminderen. In 2021 mochten we zelfs de honderdduizendste protontherapeutische behandeling met IBA apparatuur vieren!

Zin geven aan mijn werk, daar zou ik alles voor doen!

CEO zijn van zo’n organisatie doet wat met een mens, want het is een echt menselijke én maatschappelijke uitdaging. Ik zou geen bedrijf kunnen leiden dat alleen op maximale winst uit is. Zin geven aan mijn werk is voor mij cruciaal!

Fantastische projecten met fantastische mensen!

Als CEO van IBA verveel ik me uiteraard nooit. Mijn dagen zijn gevuld met inspirerende ontmoetingen en kansen om deel te nemen aan fantastische projecten, met fantastische mensen. Dat geeft me ongelooflijk veel energie!

Over Olivier Legrain

  • CEO en managing director van IBA sinds 2012

  • IBA telt 1.600 werknemers

Gepassioneerde bedrijfsleiders versterken de Belgische economie en samenleving.

Ze verdienen alle lof. Én Love.

Belfius doet er alles aan om voor ondernemend België nóg meer te betekenen.

Ontdek
andere verhalen

Logistiek is nooit belangrijker geweest dan vandaag.

Eén mentor is meer waard dan honderd leiderschapscursussen.

Ondernemer kan je worden. Ondernemend niet.