De passie achter het leiderschap van Olivier Chapelle

Te vroeg zijn is even slecht als te laat zijn.

Ik hou van snelheid en prestaties, zowel privé – ik ben enorm geboeid door sportwagens – als professioneel. Ik wil dat de dingen vooruitgaan en zal altijd blijven pushen. Dat wil niet zeggen dat ik onvoorzichtig ben. In zaken is timing het belangrijkste: je moet op het juiste moment versnellen. Te vroeg zijn is even slecht als te laat komen.

Langdurige prestaties zijn bijzonder.

Langdurig presteren en doorzetten, dat ben ik gewoon. Ik kan gedurende een lange periode moeilijkheden trotseren en blijven vechten om die problemen te overwinnen. Voor mij is presteren, en vooral langdurig presteren, echt iets bijzonders. Eenmaal een beslissing genomen is, moet je niet alleen snel, maar ook juist handelen. Want snel zijn is pas goed als je het ook correct hebt gedaan. Dus eerst focus op kwaliteit, daarna op snelheid, en nadien op het zoeken naar de ideale timing.

Ik leg mijn teams altijd positieve druk op.

Als manager hanteer ik een vrij eenvoudige en informele stijl. Ik denk dat we bij Recticel veel lachen, zelfs op moeilijke momenten. Zo kan je wat stoom aflaten en kan je moeilijke zaken afhandelen in een sfeer die ondanks alles toch wat ontspannen is. Dat maakt het mogelijk om nog efficiënter te werken.

Ik ben erg veeleisend voor mezelf, en kan dat bijgevolg ook zijn voor anderen. Maar ik verwacht van anderen ook niets wat ik mezelf niet opleg. Het ritme in de teams is vaak hoog: we werken heel actief aan verschillende projecten tegelijk, maar houden de werkdruk altijd positief, nooit negatief. We proberen enthousiasme op te wekken en iedereen achter dezelfde zaak te scharen om samen vooruit te komen.

Als baas moet je het goede voorbeeld geven.

Met authenticiteit creëer je een klimaat van vertrouwen, kan je teams samenbrengen en kan je jezelf zijn. De dingen zeggen zoals ze zijn, zelfs als dat ingewikkeld is en als het om minder goed nieuws gaat. Niet bang zijn om aan medewerkers te vragen hoe ze zich voelen, hoe zij de dingen beleven, hoe zij omgaan met onzekerheid of twijfel. Dat maakt alles menselijk. Het is geruststellend te weten dat we allemaal uit hetzelfde hout gesneden zijn, dat we allemaal ons best doen. Ik denk ook dat mensen vaak geneigd zijn om te kijken naar het gedrag van hun leidinggevende. We moeten het voorbeeld geven, dat is nu eenmaal een van onze grootste verantwoordelijkheden.

Over Olivier Chapelle

  • Burgerlijk ingenieur

  • Sinds april 2020 CEO van Recticel, ontwikkelaar van isolatietoepassingen. Het bedrijf is actief in 29 landen en telt meer dan de 5.000 medewerkers, waarvan 1.100 in België

  • Eveneens lid van de raad van bestuur van Cofinimmo, Calyos en Innovation Fund

Gepassioneerde bedrijfsleiders versterken de Belgische economie en samenleving.

Ze verdienen alle lof. Én Love.

Belfius doet er alles aan om voor ondernemend België nóg meer te betekenen.

Ontdek
andere verhalen

Kantoorgebouwen zijn allesbehalve passé.

Door te ondernemen, heb ik als wetenschapper meer impact.

Wij willen niet enkel de beste in de wereld zijn. Wij willen vooral de beste vóór de wereld zijn.