De passie achter het ondernemerschap van Ludovic Vanackere

Mijn eerste idee was om een gastronomisch restaurant te starten met bijzondere aandacht voor lokale producten. Op die manier leerde ik de passie voor het ambacht kennen. Vandaag telen, verwerken en verkopen wij alles zelf. Dat wil zeggen dat we duurzame keuzes maken in elke fase van het productieproces, met een veel grotere impact. Alles wat we doen moet op een ecologisch, economisch en maatschappelijk verantwoorde manier gebeuren. Of het gebeurt niet. Duurzaamheid gaat voor mij verder dan ecologie. Dat is maar één facet ervan.

Alle troeven in handen om de uitdaging tot een goed einde te brengen.

Ik ben de derde generatie die de hoeve van Bossimé overneemt. Bij elke generatiewissel moderniseren we. Mijn vader had een coöperatieve opgericht die producten van andere boerderijen in de omgeving aanbood. Een solide basis om dit project verder te zetten, zowel qua waarden als mindset? Dat is onze rijkdom. We zijn niet de enige die voeding willen heruitvinden, maar met onze ervaring maken we het verschil: als kok, als productkenner, en ook als landbouwer. En zo zijn we tot de ideale formule gekomen. Met één voet staan we in de aarde, met een andere in de keuken, en met ons hoofd in de wolken. We hebben alle troeven in handen om deze uitdaging tot een goed einde te brengen, namelijk duurzame voeding heruitvinden. We hebben het voordeel dat we die kunnen ontwikkelen met onze landbouwers, onze producten en ook onze boerderij.

Duurzame voeding ontwikkelen, op elk moment, voor iedereen.

Wat ik wil doen in het leven is ondernemen, blijven ondernemen, groeien, evolueren, en in de eerste plaats onze waarden verdedigen. Een van die waarden is wereldwijde duurzaamheid. Doorgedreven, van bij de productie. Bossimé is dus wat wij een gastronomische hoeve noemen, met één doel: duurzame voeding ontwikkelen en bereikbaar maken voor iedereen, op elk moment. En dit door innovatief om te gaan met de primaire productie, de verwerking én de distributie.

Ik werk 16 uur per dag omdat ik het verschil wil maken.

Mijn drive als manager is om iedereen in het productieproces de juiste tools in handen te geven. Om zo te komen tot een afgewerkt product dat het beste is in zijn categorie. Ik werk niet 16 uur per dag om geld te verdienen. Ik werk 16 uur per dag omdat ik het verschil wil maken. En omdat ik graag doe wat ik doe.
Mijn passie, wat mij elke dag drijft? Nadenken over problemen, hoe we iets beter kunnen doen, hoe we economische voedingsmodellen kunnen heruitvinden, hoe we zaken anders kunnen aanpakken en hoe daaraan te beginnen.

Meer weten over Bossimé? Bezoek dan de website.

Over Ludovic Vanackere

  • 2012: opent zijn eerste restaurant op 20-jarige leeftijd, in de gezinsboerderij

  • 2014: treedt toe tot Génération W, een project dat chefs aanmoedigt om samen te werken met producenten en vakmensen

  • 2017: wordt uitgeroepen tot Jonge Chef van het Jaar door Gault&Millau

  • 2020: behaalt een eerste Michelin-ster

  • Richt “les Artisans de Bossimé” op, een ruimte voor landbouw-coworking die gemeenschappelijke gronden en infrastructuur aanbiedt ter ondersteuning van ondernemers die een duurzaam project willen opstarten

Gepassioneerde ondernemers versterken de Belgische economie en samenleving.

Ze verdienen alle lof. Én Love.

Belfius doet er alles aan om voor ondernemend België nóg meer te betekenen.

Ontdek
andere verhalen

Goed ondernemerschap begint bij de vraag: wat wil ik de maatschappij geven?

Onze meubelen zijn communicatievormen.

Verzekeringen, saai? Think again.