De passie achter het ondernemerschap van Kurt Ceuppens

Toen ik in 2001 mijn eerste stappen in cybersecurity zette, werd daar weinig aandacht aan besteed buiten de bankensector. Maar het boeide me enorm, en het is er enkel interessanter op geworden. Vroeger moest je de techniek goed kennen, vandaag moet je weten hoe heel het bedrijf in mekaar zit. Veel uitdagender.

NVISO werkt voornamelijk voor klanten waarvoor security noodzakelijk is. Banken, techbedrijven, overheidsinstellingen en bedrijven die deel uitmaken van het sociaaleconomisch weefsel. Zij vormen uiteindelijk de basis van onze welvaart. Zo werken wij ook voor defensie, de NAVO en de Europese Commissie. Want cybersecurity is ook een democratische plicht, vinden we.

Als je huis in brand staat, bel je de brandweer. Als je IT in brand staat, bel je ons.

In feite is de rol van verdediger veel moeilijker. Je moet alles in het oog houden, daar waar hackers slechts één fout moeten vinden om binnen te geraken. Dat is een oneerlijke verhouding. Wij zijn gespecialiseerd in ‘incident response’, een beetje zoals de brandweer. Als er in België een belangrijk bedrijf gehackt wordt, dan is de kans groot dat wij ter hulp schieten.

Enerzijds heb je staatsgesponsorde cyberdreigingen. Die richt zich vooral op overheden en kritieke infrastructuur, daar krijgen gewone bedrijven hier weinig mee te maken. Anderzijds heb je ook cybercriminaliteit. Die zijn minder geavanceerd, maar de laatste jaren enorm geprofessionaliseerd. Velen hebben zelfs hun eigen klantendienst.

Ons bedrijf is onverkoopbaar, by design.

We zijn het bedrijf gestart met een gezamenlijk geloof in het project: de fundamenten van onze Europese samenleving beschermen. Daarom hebben we ook een structuur gebouwd die het bedrijf zo goed als onverkoopbaar maakt. Collega’s kunnen als vennoot in het kapitaal stappen wanneer ze zich bewezen hebben. Er ook hún project van maken.

Er is nog ruimte voor Europese groei in de internationale technologiesector. Bovendien vallen onze bedrijven te gemakkelijk in buitenlandse handen. We hebben bij NVISO heel bewust gekozen voor een Europees project, sterk verankerd in België. Onze buitenlandse vestigingen werken met buitenlandse vennoten om ondernemerschap ook daar te stimuleren, maar die zijn allen vennoot in de Belgische moedermaatschappij. Zo willen wij bijdragen aan een bloeiende economie voor de volgende generatie.

Innovatie is ons ticket naar internationalisering.

Technologie evolueert supersnel. Daarom is het belangrijk om altijd mee te zijn met de laatste innovaties. Als je als eerste securitysystemen ontwikkelt voor nieuwe technologie, zoals AI of cloudoplossingen, dan kan je je ook internationaal profileren. Net zoals onze oplossingen voor connected devices ons toegangsticket was tot de Duitse markt.

Daarom gaat 10% van onze tijd naar onderzoek en ontwikkeling. Dat zit zo ingebakken in ons bedrijf. We willen zo goed mogelijk gebruik maken van onze gezamenlijke intelligentie. Door onze mensen de ruimte te geven hun ideeën te ontwikkelen tot nuttige, maar ook rendabele security oplossingen en tools. Zo bepalen zij voor een groot stuk de toekomst van het bedrijf, niet het management.

Iedereen die we aanwerven, moeten we houden.

Gekwalificeerde IT’ers vinden is vandaag een hele uitdaging, laat staan securityspecialisten. Daarom zetten we er 100% op in: want elke nieuwe aanwinst is een opdracht minder die we moeten weigeren. Onze focus ligt voornamelijk op jonge mensen enthousiasmeren en rekruteren. We organiseren bijvoorbeeld in verschillende landen de ‘Cyber Security Challenge’ voor studenten, om zo nieuwe talenten te ontdekken. En, we nemen vooral de tijd om met hen te spreken en hen warm te maken voor het vak. En dan wordt het zaak om onze medewerkers goed te omkaderen : want iedereen die we aanwerven, moeten we houden.

Meer weten over NVISO? Bezoek dan de website.

Over Kurt Ceuppens

  • Studeerde af als Ingenieur Electrotechniek / Telecommunicatie

  • Startte als Security Engineer in de bankensector

  • Behaalde in 2011 een MBA aan Vlerick Business School

  • Richtte NVISO op in 2013

Gepassioneerde ondernemers versterken de Belgische economie en samenleving.

Ze verdienen alle lof. Én Love.

Belfius doet er alles aan om voor ondernemend België nóg meer te betekenen.

Ontdek
andere verhalen

Door te ondernemen, heb ik als wetenschapper meer impact.

Nieuwsgierigheid is de motor van innovatie.

Goed ondernemerschap begint bij de vraag: wat wil ik de maatschappij geven?