De passie achter het ondernemerschap van Jo Van Moer

Ondernemen geeft je vleugels én dieptepunten. Mijn bedrijf is ooit afgebrand, dat was heftig maar niet onoverkomelijk. Later is mijn jarenlange rechterhand en beste maat overleden, zo’n verdriet kom je niet te boven. Maar altijd staan dezelfde mensen klaar die me rechthouden: mijn ouders, mijn vrouw en een leger van mensen binnen mijn bedrijf.

Overeind blijven is één ding, maar geïnspireerd blijven dank ik aan mijn mentor. Iedere ondernemer zou er één moeten hebben. Iemand die het klappen van de zweep kent, en zijn instinct voor succes met jou deelt. De persoonlijke klik met mijn mentor is meer waard dan elke opleiding ter wereld.

Klanten krijgen een ja. Overnemers een nee.

Nee zeggen tegen een klant is een kans laten liggen. Last minute een extra lading erbij? Ja! Desnoods werkte ik nachten door om containers vol te krijgen. Eigenlijk is het simpel: als ik mijn klanten help groeien, groei ik mee.

Ik heb maar één keer nee gezegd. In 2008 balanceerden we op de rand van bankroet. We hadden ons huis gehypothekeerd en torsten miljoenen schulden. Iemand deed ons een bod, in één klap zouden onze zorgen verdwijnen. Ik zei nee, want mijn bedrijf is me veel te kostbaar.

Rang is van geen belang.

Om 6 uur ’s ochtends tussen mijn mensen op de kades staan, dat is mijn groot plezier. Eén van hen zijn, is mijn trots.

Als selfmade man ben je in het begin vooral bezig om je bedrijf te laten overleven. Bij het groeien helpen steeds meer mensen je daarbij. Iedereen speelt daarbij een andere rol. Mijn directieleden helpen me om dicht bij de mensen te staan. De tijd die vrijkomt van besturen, besteed ik graag op de werkvloer om de hartslag van het bedrijf te voelen.

Het advies van mijn Raad van Bestuur en mijn managers is goud waard, maar als puntje bij paaltje komt, blijft mijn buikgevoel de beslissingen nemen.

Oprechtheid is een talent.

Wie onderneemt, neemt graag risico’s en dat lukt alleen als je op mensen kan vertrouwen. Oprechtheid schat ik hoog in: wie het niet heeft, kan het niet leren. Bij mij zijn diploma’s nooit doorslaggevend, iemand die mij recht in de ogen kijkt heeft een streepje voor.

Traditioneel houden we elke vrijdagavond een drink. Daar komen zaken ter sprake die aan een vergadertafel niet boven komen. Zolang mijn mensen aan mijn mouw blijven trekken en ik hun toeverlaat ben, blijf ik de gelukkigste ondernemer ter wereld. Af en toe zelf een mentor zijn, dat kan zoveel deugd doen.

Over Jo Van Moer

  • Start in 1990 Van Moer Logistics, samen met zijn vrouw Anne

  • Breidt het vrachtwagentransport uit met logistiek via binnenvaart en containerterminals

  • Groeit uit tot een bedrijf met 1.650 medewerkers

  • Verkozen tot “Maritieme Man 2019”

Gepassioneerde ondernemers versterken de Belgische economie en samenleving.

Ze verdienen alle lof. Én Love.

Belfius doet er alles aan om voor ondernemend België nóg meer te betekenen.

Ontdek
andere verhalen

Wij willen de sommelier van de film worden.

Natuurlijke stoffen van hier werken soms beter dan zeldzame exotische snufjes.

Je onderneming heruitvinden op je 52ste: wat een ongelooflijke kans!