De passie achter het ondernemerschap van Eric Domb

Eric Domb, de oprichter van Pairi Daiza, doet niet aan wollig taalgebruik. Ja, hij heeft fouten gemaakt. Neen, hij is niet anders dan anderen. Ja, hij kon rekenen op zijn bankiers. Neen, het stopt hier niet.

Een gevoel dat mij sterk drijft, en dat waarschijnlijk mijn voornaamste inspiratiebron is, is de overtuiging dat een plek van schoonheid, liefde en delen ons echt energie geeft. Daarom heb ik deze tuin gecreëerd. Ik geloof in de kracht van schoonheid, van verwondering. Als bezoekers van Pairi Daiza me zeggen dat de schoonheid van ons park hen inspireert en hen energie geeft, dan versterkt dat mijn overtuiging dat we vandaag, meer dan ooit, schoonheid nodig hebben.

Ik wil een omgeving creëren waarin mensen en dieren elkaar oprecht kunnen liefhebben.

Wat mij drijft, is de liefde. Ik heb deze onderneming opgericht omdat dat de enige manier was om mijn droom te realiseren: een uitzonderlijke tuin creëren die de afstand tussen mens en dier verkleint. Waar mensen en dieren elkaar echt kunnen liefhebben. Want om onze dieren te beschermen, moeten we zorgen voor meer interactie met mensen in plaats van muren rond hen op te trekken. Het is tijd om dieren nog meer liefde te geven dan ooit tevoren, en al het mogelijke te doen om hen te beschermen. Dat is waarmee Pairi Daiza zich onderscheidt van andere parken.

Eigenlijk ben ik gewoon altijd kind gebleven: dat was de rol die me het beste lag. Het enige dat uiteraard veranderd is, is de grootte van mijn speelgoed. Maar fundamenteel gezien bekijk ik het leven, de mensen en de bomen op dezelfde manier als toen ik klein was.

Iets zo graag willen dat je bereid bent om alles te verliezen om het waar te maken. Dat is het belangrijkste.

Ik ben een optimist, ik denk dat er voor alles een oplossing is. Ik zou niet kunnen leven zonder optimisme. Daarom heb ik me altijd verzet tegen de tendens om te ontmoedigen. Ik behoud liever de hoop dat we oplossingen kunnen vinden voor alle rampen die we veroorzaakt hebben. Ik hou me ver weg van pessimisten en ik omring me liever met mensen die aan iets goeds willen werken.

Wat ondernemers volgens mij kenmerkt, is dat ze nooit 100% tevreden zijn met de wereld waarin ze leven. Een ondernemer, dat is iemand die dingen wil veranderen. En dat is het belangrijkste. Iets zo graag willen en zoveel ambitie hebben dat je bereid bent om alles te verliezen om die droom te realiseren. Voor mij was dat gemakkelijk. Toen ik dit oude domein ontdekte, werd ik meteen smoorverliefd op deze plek. Het is net zoals wanneer je verliefd wordt op iemand: je bent bereid om alles ervoor te doen, om risico’s te nemen. Je kan niet ondernemen zonder een verlangen. En de energie die je krijgt van een verlangen is sterker dan angst en ontmoediging, ook al hebben we die gevoelens ook weleens.

Er zit potentieel in ons allemaal.

Ik ben ervan overtuigd dat ondernemers vaak doen wat ze doen omwille van gebeurtenissen uit hun jeugd. Niks rationeels, dat kan een (oude) wonde zijn, de wens om erkend te worden… Bij mij is dat alleszins het geval. Ik wilde bewijzen aan mijn moeder – die met passie een prachtige tuin vol met azalea’s onderhield – dat ik ook in staat was om schoonheid te creëren. Dat ik meer kon dan ze wel dacht.

De meesten onder ons hebben veel potentieel. Kijk naar een baby die leert stappen, dat is een superondernemer! Die zal vallen. Maar die staat ook weer op. Die is enthousiast. Die is nieuwsgierig en kijkt om zich heen. Waarschijnlijk zijn we allemaal geboren ondernemers. En dan komen er een aantal dingen op ons pad die onze durf een beetje onderuithalen.

Pairi Daiza is in de eerste plaats een collectief avontuur. Ik denk dat mijn voornaamste kwaliteit is dat ik in staat ben om mensen rond mij te verzamelen die me helpen om die droom te verwezenlijken. Een droom die niet langer alleen mijn droom is, maar de droom van heel veel mensen vandaag.

Over Eric Domb

  • Jurist van opleiding en ondernemer in hart en nieren.

  • Oprichter van Paradisio, daarna Pairi Daiza, geregeld verkozen tot Beste Dierentuin van Europa

  • Verkozen tot manager van het jaar 2007, voormalig voorzitter van de Union Wallonne des Entreprises (UWE).

Gepassioneerde ondernemers versterken de Belgische economie en samenleving.

Ze verdienen alle lof. Én Love.

Belfius doet er alles aan om voor ondernemend België nóg meer te betekenen.

Ontdek
andere verhalen

Vrouwen zijn geboren ondernemers.

Zolang je niet zélf onderneemt, worden de belangrijke beslissingen door iemand anders genomen.

Een roos zonder doornen is geen roos meer.