De passie achter het leiderschap van Edouard Herinckx

Ons DNA? Een grote onderneming met een familietraditie en slechts één aandeelhouder!

Thomas & Piron is een niet-beursgenoteerde onderneming, met een sterke familietraditie. Zo’n bedrijven zijn intussen een zeldzaamheid geworden. We hebben ons eigen DNA ontwikkeld: een onderneming die familiewaarden met internationale ambities combineert, ook al zijn we met 3.000. En daar zijn we erg trots op. De onderneming is nog altijd in handen van één enkele aandeelhouder, die 45 jaar geleden van nul is begonnen. Hij is elke dag aanwezig en volgt zijn bedrijf op de voet, maar gunt zijn management tegelijk ook veel autonomie.

De groep kan erg kort op de bal spelen, wat een enorme troef is. Zo hebben we bijvoorbeeld een fantastische familiegroep in Zwitserland overgenomen. In exact één uur en een kwartier was de deal beklonken. Het ging om een familiebedrijf zoals het onze, met 120 personen die veel goesting hadden om zich achter het project te scharen. Zo’n snelle daadkracht is echt een geweldige motivator, en is enkel mogelijk in een familiebedrijf.

Wij zijn een kmo, met de ambities van een grote onderneming. En die opmars willen we ook internationaal voortzetten. En, ook al worden activiteiten gedelokaliseerd, toch merk ik dat onze waarden overdraagbaar zijn. We zijn mee gegroeid met de onderneming en kennen ieders sterke punten, net zoals in een groot gezin. People management is dan ook hetgeen waar ik het meeste plezier uit haal. Het vormen van performante teams, door kwaliteiten te combineren. Luisteren naar wat hen bezighoudt. Want wie het potentieel van de andere ziet, bereikt zoveel meer.

Ik hou van symbiose tussen mensen. Het is zeer fijn om medewerkers achter gemeenschappelijke projecten en doelen te scharen, en hun competenties op elkaar af te stemmen. Maar je moet dan ook dicht bij je ploeg durven staan, en hen assisteren waar mogelijk.

Een goede ondernemer vandaag is een leider, met een voorbeeldfunctie. Zijn rol bestaat erin om iedereen op hetzelfde spoor te zetten, al gebeurt dat soms met wisselende snelheden. Wanneer iedereen aan hetzelfde zeel trekt, geraak je verder!

Onze grote kracht? Werken met eigen medewerkers!

Die familiale sfeer wordt goed aangevoeld en gesteund door onze medewerkers. We hebben 1.500 tot 1.800 arbeiders in dienst, in tegenstelling tot andere ondernemingen die vaak taken uitbesteden. Hierdoor hebben wij een perfect zicht op de kwaliteit en de planning, en houden we ook alle technische risico’s goed onder controle. Bijzonder belangrijk in ons vak.

Om ook de toekomst te verzekeren, focust onze HR-aanpak zich vooral op opleidingen en stages. We rekruteren jaarlijks ongeveer 120 leerlingen die allemaal het hele leer- en opleidingsproces volgen. Maar liefst 70 à 75 onder hen vinden nadien een job in het bedrijf, omdat ze graag hun loopbaan in de bouw willen voortzetten.

Mijn grootste trots? Zien wat we bouwen!

Vandaag creëren we vooral leefruimte. Woningen worden steeds kleiner, en dat vraagt wat aanpassing. Het verbeteren van de leefomgeving van gezinnen wordt belangrijk, met woningen die constant in verandering zijn: een jonge student die naar huis terugkeert, telewerk, kortere werkdagen, meer ontspanning thuis. Doordat we tegelijk onze woningen bouwen en ontwerpen, kunnen we dergelijke projecten tot stand brengen.

Niet alleen de veranderende woonomstandigheden, maar ook de technologische evolutie boeit me mateloos aan het vak. Zo hebben we al veel vooruitgang geboekt op het vlak van duurzaamheid en, niet onbelangrijk, energie.

Sommige gebouwen worden mooier door hun rijke geschiedenis. We hopen dat elk mooi gebouw dat ook goed gebouwd is, er een eeuw later nog zal staan. Zeker de gebouwen die zo goed in de omgeving en het stadsbeeld passen, dat mensen soms zelfs niet doorhebben dat het om een recente constructie gaat, maken ons bijzonder trots.

Over Edouard Herinckx

  • Opleiding tot handelsingenieur aan het ICHEC

  • Gedelegeerd bestuurder van Thomas & Piron

Gepassioneerde bedrijfsleiders versterken de Belgische economie en samenleving.

Ze verdienen alle lof. Én Love.

Belfius doet er alles aan om voor ondernemend België nóg meer te betekenen.

Ontdek
andere verhalen

Een roos zonder doornen is geen roos meer.

Door te ondernemen, heb ik als wetenschapper meer impact.

Diepe wortels voeden onze innovaties.