De passie achter het ondernemerschap van Christophe Wanty

Mensen vinden het moeilijk om het bedrijf te verlaten als ze met pensioen gaan.

Wat me echt trots maakt, is dat ik elke dag 1.500 mensen aan het werk kan zetten. We hebben een sterke bedrijfscultuur, met veel werknemers. Onze mensen zitten goed in hun vel, en dat merk je ook aan ons lage personeelsverloop. Sommige werknemers hebben het zelfs lastig wanneer ze op pensioen moeten. Onze mensen blijven graag bij ons en maken hier carrière. Hier werken zelfs kinderen en kleinkinderen van vroegere arbeiders. Op een bepaald moment waren er 15 leden van eenzelfde familie bij ons aan het werk!

We proberen altijd voor een familiale en gezellige sfeer te zorgen. In alle eenvoud, en waar iedereen zich goed voelt. Het leuke aan mijn werk? Mensen ontmoeten, zaken delen en van gedachten wisselen. En alle medewerkers verenigen rond eenzelfde project: het bedrijf. Nieuwe werknemers worden geregeld verwelkomd in de groep met een etentje. Al die zaken zorgen voor meer betrokkenheid en een grotere samenhang.

Ons beroep is een contactberoep.

Vandaag hoor je wel eens dat jongeren sneller van werkgever veranderen, maar ook dat is bij ons niet het geval. Als mensen zich gewaardeerd voelen, willen ze niet meer weg. Tijdens de coronacrisis had ik het dan ook moeilijk om telewerk op te leggen. Ik moest de medewerkers bijna verbieden om te komen werken. Ze wilden liever hun collega’s zien en de sfeer in het bedrijf blijven ervaren: voor mij een teken dat ze zich thuis voelen bij Wanty. Tegelijkertijd is ons werk heel concreet. Als we een project tot een goed einde brengen, dan is dat altijd een groepsprestatie. Daarom is het belangrijk dat ze goed kunnen samenwerken en rechtstreeks met elkaar in contact staan.

Werknemers krijgen voorrang.

We proberen steeds meer activiteiten door onze eigen mensen te laten uitvoeren, terwijl we die opdrachten vroeger aan onderaannemers uitbesteedden. Daardoor blijft de groep groeien en creëren we meer banen.

We hebben een opleiding gelanceerd in samenwerking met Forem, waarbij er 20 stagiairs via ons in de bouwsector kunnen starten. Zonder enige ervaring! We hebben dat voordien al eens gedaan met 10 personen, en hebben uiteindelijk aan 7 werkzoekenden een contract van onbepaalde duur aangeboden. Ik ga heel trots zijn als we in september deze 20 stagiairs opnieuw 20 contracten van onbepaalde duur kunnen presenteren.

Meewerken aan de ontwikkeling van de regio maakt me trots.

Als Belgisch ondernemer vind ik het mijn plicht om mijn steentje bij te dragen aan de economische ontwikkeling van de regio.

Er zijn heel wat ondernemers die net als ik erg gehecht zijn aan hun regio, en aan hun land. Als we bedrijven overnemen, dan zijn het Waalse familiebedrijven. En als wij dit niet hadden gedaan, zouden ze in buitenlandse handen gevallen zijn. Het was zelfs vaak zo dat de eigenaar wilde dat zijn onderneming zou worden overgenomen door een familiebedrijf met Waalse aandeelhouders. En bij al die overnames was diezelfde bedrijfscultuur van nabijheid en gezelligheid aanwezig.

Als ik zie hoe we de rode loper uitrollen voor bepaalde buitenlandse investeerders, dan denk ik dat we juist meer steun zouden moeten geven aan wie hier al jaren aanwezig is. En al zo lang bijdraagt aan onze jobcreatie.

Over Christophe Wanty

  • Behaalde het diploma van ingenieur bedrijfskunde in Louvain-la-Neuve

  • Kwam na zijn studie op 24-jarige leeftijd bij de onderneming werken

Gepassioneerde ondernemers versterken de Belgische economie en samenleving.

Ze verdienen alle lof. Én Love.

Belfius doet er alles aan om voor ondernemend België nóg meer te betekenen.

Ontdek
andere verhalen

Het record van vandaag is enkel de nieuwe norm voor morgen.

Familiewaarden en internationale ambities gaan samen.

We willen allemaal een energiemix die goed is voor mens, bedrijf én planeet, ik ook.