De passie achter het ondernemerschap van Catrien Scheers en Yvan Vlaminckx

Catrien: In alles wat we doen willen we de beste zijn. De grootste worden interesseert ons niet, daarmee helpen we niemand vooruit.

Als ondernemer heb je de kans om je waarden aan het werk te zetten. In ons bedrijf versterken mannelijke en vrouwelijke waarden elkaar.

Yvan: In de maritieme logistiek maakt passie het verschil en moeten we weg van hokjesdenken en streven naar een inclusieve tewerkstelling.

We moeten ophouden met goederen beter te behandelen dan mensen.

Catrien: Door het onzichtbare, zichtbaar te maken wil ik een gelijkere wereld mogelijk maken. Producten komen vaak van de andere kant van de wereld. Tijdens productie en transport worden goederen soms beter behandeld dan de mensen die ze maken of vervoeren. We mogen ons hoofd niet in het zand steken en moeten daar als ondernemers iets aan doen.

Mijn ultieme droom is één universeel SDG label dat de hele levenscyclus van een product transparant maakt van de bron tot bij de consument. Een label dat naast CO2-uitstoot ook de arbeids- en transportomstandigheden weergeeft. Vandaag waken we extra over de verantwoordelijkheid van ons stukje in de aanvoerketen. Zo zorgden we er ook tijdens Covid voor dat onze zeevarenden tijdig afgelost werden. België en de Belgische reders speelden een voortekkersrol bij het vaccineren van alle zeevarenden.

Yvan: Alles draait rond respect en open staan voor elkaars kwaliteiten. Zeevarenden kunnen weken uit één kleine koffer leven. En ondanks taalverschillen vinden ze altijd een manier om te lachen en plezant samen te werken. We bewonderen onze mensen, want logistiek is een echt kluwen. Hun positieve houding doet alles goed lopen.

Mannen met vrouwelijke waarden.

Catrien: Als mannenbastion heeft de maritieme sector nood aan een injectie van vrouwelijke waarden. Het is nog te vaak ieder voor zich, tot het uiterste gaan voor extra rendement. Ik geloof eerder in een zachte aanpak, heel onze sector moet vooruit, niet alleen ons bedrijf.

Om het als vrouw te maken moet je zogezegd harder en mannelijker zijn dan mannen. Ik nodig liever mannen uit om vrouwelijke waarden te omarmen. Als we breder leren denken zal onze vooruitgang duurzamer zijn.

Yvan: Gewoon normaal doen is al een hele stap vooruit. Kijk niet naar gender, cultuur of leeftijd en focus op talent en de goesting om zich in te zetten. Zo doe je altijd goed.

De kunst van het mislukken.

Catrien: In transport loopt niet altijd alles van een leien dakje. Als er iets misgaat moet je het gewoon oplossen! Mijn vader zei dan: “Mijn grootste problemen hebben mij mijn beste klanten opgeleverd.” Je kan niet perfect zijn voor klanten maar wel eerlijk, dat respecten ze enorm.

Yvan: Het is ook liefde voor uw werk. Als je wil excelleren, moet je ook de beste zijn in het rechtzetten van tegenslagen.

Catrien: “Met een bedrijf krijg je zoveel verschillende mogelijkheden om positieve waarden de wereld in te sturen. Hoeveel geluk hebben we niet dat we dat kunnen doen?

Over Catrien Scheers en Yvan Vlaminckx

  • Catrien Scheers

  • 1995 start als Assistent Line Manager bij Fast Lines Belgium

  • 2003 volgt vader Herman Scheers op als Voorzitter van Fast Lines Belgium

  • Verkozen tot Maritieme Figuur van 2021

  • Yvan Vlaminckx

  • 1989 start als Site Engineer bij Van Roey nv

  • 1998 wordt Project Engineer bij MBG

  • 2003 wordt CEO bij Fast Lines Belgium

Gepassioneerde ondernemers versterken de Belgische economie en samenleving.

Ze verdienen alle lof. Én Love.

Belfius doet er alles aan om voor ondernemend België nóg meer te betekenen.

Ontdek
andere verhalen

Wij zoeken mensen die de wereld willen verkennen.

Leer luisteren om vooruit te komen.

Ondernemers moeten échte problemen oplossen.