De passie achter het ondernemerschap van Axel Moorkens

Ondernemen, dat is ’s morgens goedgezind opstaan en er vanaf minuut één in geloven. Een tandje bijsteken wanneer het wat minder gaat, maar altijd met dezelfde spirit. Dat plezier straal je namelijk af op je mensen, dat geeft goesting om te werken. Maar ook op je kinderen. Want vóór je leert ondernemen moet je leren gelukkig zijn.

Liever doorgeven dan bezitten.

Ik ken niks van beursgenoteerde bedrijven, maar ik ken wel alles van families. Het is met hen dat je zomers, feesten en talloze mooie – maar soms ook moeilijke – momenten spendeert. Dat wat je deelt met elkaar, die affectie, die zit in het DNA van ons bedrijf.

Vandaag is familie het sterkste wat een mens kan bezitten. Een ‘unified shareholder’ met één en hetzelfde doel: iets moois doorgeven aan onze kinderen. Wij hebben het zelf gekregen en willen het in een nog betere staat nalaten.

Enkel wat betekenis heeft, heeft waarde.

Geld is belangrijk, maar niet zo belangrijk als ‘betekenis’. De meerwaarde die je product betekent voor je klant. Het doel waarachter aandeelhouders zich scharen. En de winst die je bedrijf laat groeien en innoveren. Wie deze drie in balans krijgt, heeft toekomst. Daarom waarderen we maar één keer per jaar het aandeel van ons bedrijf. De rest van het jaar werken we door.

België is een fantastisch land om te ondernemen. Er zijn middelen, mensen met competenties én fantastische bedrijven. Zolang ze de ruimte krijgen om het te kunnen waarmaken. Wij kunnen veel, maar we beseffen het niet altijd. Terwijl we net voor buitenlandse ondernemingen vaak een rolmodel zijn.

Intuïtie is mijn grootste sterkte. En mijn grootste zwakte.

De reden dat ik vandaag CEO ben is niet dat ik de slimste of een visionair ben, maar omdat ik mensen als geen ander kan samenbrengen. De juiste mensen, en het beste uit hen halen. Door hen verantwoordelijkheid te geven, een droom om te delen en de ruimte om te falen. En zélfs dat doen we als één team.

Het klinkt misschien wat naïef, maar je geraakt ver met een beetje passie en een beetje creativiteit. En nadenken doe je best ook natuurlijk maar niet te veel. Wie te veel nadenkt, beslist niets. Dat is zoals trouwen of kinderen krijgen. Dat doe je ook niet wanneer je te veel nadenkt. Zo is dat ook met ondernemen: ik vertrek vanuit mijn buikgevoel en omring me met analytische mensen. Vaak genoeg is onze conclusie dezelfde. Dus wat mij betreft is het vooral die ploeg die in de kijker mag staan.

Over Axel Moorkens

  • Nam in 2015 het roer over van z’n oom Dominique Moorkens als voorzitter van de Raad van Bestuur (tot in 2018)

  • Co-CEO sinds 2018 van Alcopa Group, een ‘family owned’ investeringsonderneming die 12 bedrijven omvat

Gepassioneerde ondernemers versterken de Belgische economie en samenleving.

Ze verdienen alle lof. Én Love.

Belfius doet er alles aan om voor ondernemend België nóg meer te betekenen.

Ontdek
andere verhalen

Ondernemer kan je worden. Ondernemend niet.

Eenvoud is de sleutel tot succes.

Wanneer je op je 25ste CEO wordt, steek je veel op van de anciens.