Wij helpen steeds meer Belgische talenten om van hun ideeën een succes te maken.

Philip Vercruysse, Entropia Critical Concepts

Een passie voor radiocommunicatie en 250 euro startkapitaal. Meer had Philip Vercruysse niet nodig om Entropia Critical Concepts op te starten: missie-kritische professionele telecommunicatiediensten voor bedrijven, altijd beschikbaar, gescheiden van gsm en publieke mobiele netwerken, zoals Orange of Proximus. Meer dan 25 jaar later heeft hij een mobiel telecommunicatienetwerk uitgebouwd in 3 landen, een 40-tal mensen in dienst en een financieel vast actief van meer dan 25 miljoen euro. Hij maakte het verschil in de markt mede door de inzet van Belfius.

Afrika & Brussel

Philip Vercruysse groeide op met communicatie. “In 1962 ontwikkelden mijn ouders de eerste autotelefoon in België, met Koning Boudewijn als klant, wat mijn fascinatie voor radiocommunicatie deed ontstaan. Het werd een hobby, die uitgroeide tot een passie. En dat is het vandaag nog altijd.”

In 1990 werd die passie geconcretiseerd in een eigen bedrijf: Entropia Critical Concepts. “Ik ben helemaal alleen gestart, met 250 euro startkapitaal. Verder heb ik geleend en alle opbrengsten geherinvesteerd. Mijn doel was telecommunicatienetwerken uit te bouwen in verschillende landen, los van publieke mobiele netwerken. Vandaag hebben we het grootste onafhankelijke commerciële radionetwerk en bieden we missie-kritische professionele telecomdiensten aan in België, Nederland en binnenkort ook in het Verenigd Koninkrijk. Op 22 maart, de trieste dag van de aanslagen in Brussel, was ons netwerk zelfs het enige nog operationele netwerk.”

“Eerst moet het technisch werken, pas daarna kan je het commercialiseren.”

Het idee om een mobiel telecommunicatienetwerk voor missie-kritische professionele gebruikers op poten te zetten, kwam van Vercruysse zelf. “Ik werd geïnspireerd door ondernemingen die gsm-netwerken ontwikkelden. Zij toonden me hoe je het niet moet doen in tijden van calamiteiten. Er geldt één gulden regel: eerst moet het technisch werken, pas daarna kan je het commercialiseren.” Al snel had hij 2 grote deals te pakken: “In Afrika bouwden we een radionetwerk uit voor de Verenigde Naties en in de agglomeratie Brussel één voor de politiediensten, met meer dan 4.000 aansluitingen. Later hebben we de Afrikaanse markt wel afgestoten, om ons ten volle te kunnen focussen op de Europese landenmarkt, die veel meer stabiliteit biedt.”

Vereiste bij aanbestedingen

Vandaag zijn sensoren en telemetrie niet weg te denken: “Zonder dat we het wisten, blijkt ons radionetwerk bijzonder geschikt voor het meten van (ondergrondse) waterniveaus, elektriciteit- en gasverbruik, parkeermeters, signalisatieborden voor openbaar vervoer enz. Entropia biedt een zeer hoge beschikbaarheid op haar radionetwerken, hoger dan gelijk welk netwerk, en ondertussen hebben we al bijna 60.000 km² dekking, terwijl anderen nog moeten experimenteren!”

Ook hun softwareplatform ComBus Technologies groeide verder uit tot een platform in de (beveiligde) ‘cloud’. “Dit is ons paradepaardje: onze eigen ontwikkeling die sensoren en missie-kritische communicatie afbeeldt op één of meerdere grafische schermen . In aanbestedingen werd al meerdere keren opgenomen dat apparatuur moet voldoen aan de ComBus®-eisen. Het is wel leuk om je eigen ontwikkeld platform als verplicht criterium te zien verschijnen in aanbestedingen.”

Belfius is belangrijk!

Ondertussen staat Entropia hoog aangeschreven op het vlak van kwaliteit, duurzaamheid en betrouwbaarheid. Het biedt zijn professionele gebruikers een complete dienstverlening, van vraag tot realisatie, waardoor ze niet meer hoeven te investeren in netwerkinfrastructuur. Vercruysse is dan ook een tevreden man. “Het merendeel van de bedrijven uit de top 100 van de grootste bedrijven is klant bij ons. Daar zijn mijn mensen en ik bijzonder fier op!”

Belfius hielp mee het verschil te maken. “Eerst en vooral bij de uitbouw van het digitale radionetwerk, waarbij de bank een belangrijke rol speelde en nog altijd speelt. Belfius maakte het voor ons mogelijk om fors te investeren in het radionetwerk, wat noodzakelijk is om tegemoet te komen aan de vele aanvragen tot aansluiting van de dienstverlening op Entropia. Bovendien konden we dankzij hun inzet ons netwerk sneller uitrollen en dus ook sneller de radiodekking garanderen. De concurrentie bleef achter. We zijn nu de enige met een commercieel missie-kritisch netwerk van meer dan 60.000 km². Belfius is belangrijk!”

Kantoor Waregem

Markt 12
8790 Waregem
056 27 40 40

De ondernemersideeën van Philip Vercruysse werden gerealiseerd via het Belfius-kantoor Waregem.

En wat is uw project? Kom er met ons over praten!

Bent u ...

een starter?

Een eigen zaak opstarten is een formidabel avontuur! Waar heel wat bij komt kijken. Klaar om de sprong te wagen of nog aan het twijfelen? Of sta je al iets verder en wordt het tijd om op kruissnelheid te komen? Samen vinden we de juiste oplossingen.

een kmo-er, zelfstandige of vrije beroeper?

Uw lokale Business-specialist begeleidt u graag bij de financiële uitdagingen die komen kijken bij het runnen van uw zaak én bij de opbouw van uw privévermogen. Zodat u zich kunt concentreren op uw klanten en uw bedrijf. En winst kunt maken.

Er is iets fout gegaan. Gelieve opnieuw te proberen.