Wij helpen steeds meer Belgische talenten om van hun ideeën een succes te maken.

Michaël Vrijmoed, Restaurant Vrijmoed

Nog maar 36 en al een eerste Michelin-ster aan zijn gevel… Michaël Vrijmoed scoort gigantisch met zijn gastronomisch restaurant in hartje Gent. De keuken die hij brengt in Vrijmoed, wordt omschreven als ‘een hedendaagse keuken die barst van de dynamiek, een eigen signatuur en eerlijke smaken’.

Persoonlijk marktonderzoek

Een passie voor koken heeft hij altijd al gehad. “Na mijn studies aan de hotelschool Ter Duinen en de daaropvolgende specialisaties patisserie en chocolaterie, heb ik ervaring opgedaan bij gerenommeerde chefs in binnen- en buitenland”, vertelt Michaël Vrijmoed. “Door bij grote chefs als Peter Goossens van Hof van Cleve en Guy Van Cauteren van ’t Laurierblad te werken, werd mijn passie voor het vak alleen maar groter en besefte ik dat ik ooit mijn eigen ding wilde doen.”

“Daarvoor heb ik mijn eigen persoonlijke marktonderzoek gedaan en veel gesprekken gevoerd met vrienden en ondernemers uit de horeca. Hoe waren zij gestart? Hoe zouden ze het niet meer aanpakken?” Eens de beslissing genomen, wist Vrijmoed dat zijn droom écht werkelijkheid zou worden… en dat het in Gent moest gebeuren. Hij bezocht er dan ook al enkele jaren regelmatig leegstaande panden om een beter beeld te krijgen van de mogelijkheden in de stad.

Een eigen identiteit

“Ken je zwaktes en laat je waar nodig bijstaan door bekwame mensen die je kunnen ondersteunen.”

Daarna ging het snel. “Na de opening in maart 2013 was het vanaf dag één ontzettend druk. De verwachtingen waren duidelijk hooggespannen, maar we zijn altijd onze eigen koers blijven varen. Daardoor zijn we op een natuurlijke manier gegroeid, als restaurant én als team, en hebben we een eigen identiteit gecreëerd. Natuurlijk zijn we ons ervan bewust dat de gastronomie voortdurend verandert en we ons voldoende moeten blijven informeren over nieuwe evoluties.”

Daarnaast volgt Michaël Vrijmoed nog een ander eigen advies: “Iedereen heeft zijn sterktes en zwaktes. Ken je zwaktes en laat je waar nodig bijstaan door bekwame mensen die je kunnen ondersteunen.” Op die manier creëer je een team om trots op te zijn. “Ik ben uiterst fier op mijn gedreven en gepassioneerd team, dat er elke dag voor gaat en dat Vrijmoed mee gemaakt heeft tot wat het nu is.”

Bekroond door Michelin en Gault & Millau

En het is een waar succes! Amper acht maanden na de opening prijkte er al een Michelin-ster aan de gevel. En de bekroningen blijven binnenstromen… In de gids Gault & Millau 2017 krijgt Vrijmoed een score van 16/20 en de bekroning ‘Dessert van het jaar’. Daarnaast kreeg het ook de award ‘Best Veggie Menu Benelux 2016/2017’. En in 2015 mocht de jonge chef zichzelf een jaar lang ‘Jonge Topchef van Vlaanderen’ noemen.

Onvoorwaardelijke steun

Vrijmoed is dankbaar. “De steun van mijn familie is heel belangrijk. Bij onderhandelingen over contractuele zaken staat mijn broer me bij als advocaat en mijn vader begeleidt me op boekhoudkundig vlak. Ook heb ik nog steeds een heel goed contact met mijn laatste werkgever Peter Goossens, die me al veel wijze lessen heeft bijgebracht.” Daarnaast genoot hij ook financiële steun, van Belfius. “Ook al had ik een mooi bedrag bij mekaar gespaard toen ik startte, toch was dat lang niet genoeg om een eigen zaak te financieren. En op dat moment was Belfius er. Met het beste plan en de beste voorwaarden om me financieel te steunen bij de opstart van mijn restaurant. Ondertussen ben ik er ook privé klant geworden, hebben ze mijn persoonlijk woonkrediet geherfinancierd en bouw ik via Belfius een pensioen op.”

Business Center Gent Kouter

Zonnestraat 23-25
9000 Gent
09 269 16 23

De ondernemersideeën van Michaël Vrijmoed werden gerealiseerd via het Belfius-kantoor Business Center Gent Kouter.

En wat is uw project? Kom er met ons over praten!

Bent u ...

een starter?

Een eigen zaak opstarten is een formidabel avontuur! Waar heel wat bij komt kijken. Klaar om de sprong te wagen of nog aan het twijfelen? Of sta je al iets verder en wordt het tijd om op kruissnelheid te komen? Samen vinden we de juiste oplossingen.

een kmo-er, zelfstandige of vrije beroeper?

Uw lokale Business-specialist begeleidt u graag bij de financiële uitdagingen die komen kijken bij het runnen van uw zaak én bij de opbouw van uw privévermogen. Zodat u zich kunt concentreren op uw klanten en uw bedrijf. En winst kunt maken.

Er is iets fout gegaan. Gelieve opnieuw te proberen.