Wij helpen steeds meer Belgische talenten om van hun ideeën een succes te maken.

Jo Van Moer, Van Moer Logistics

Als kind al reed Jo Van Moer mee met zijn vader in de vrachtwagen. Vele jaren later staat hij met Van Moer Logistics aan de top van de logistieke dienstverlening. En kan hij het niet laten om nog wekelijks zelf achter het stuur te kruipen.

Jo Van Moer leidt zijn bedrijf met passie voor zijn mensen. Hij probeert zoveel mogelijk tijd op de werkvloer door te brengen, zodat hij voeling houdt met wat er leeft. Elke ochtend doet hij zijn ronde. Voor hem is een klik en een goede relatie met zijn mensen het allerbelangrijkste. Dat menselijke en familiale karakter is wat Jo Van Moer en zijn bedrijf zo typeert. Zijn chauffeurs rijden met hun geprefereerde merk vrachtwagen. En hij vervangt ze met veel plezier als ze afwezig zijn. Net daarom stelde hij uiteindelijk ook een CEO aan.

En dat is Patrick Lecluyse. “Als je hier binnenkomt, zoals ik indertijd als onafhankelijk bestuurder, voel je echt de waarden van het bedrijf. En die waarden zijn de reden dat ik hier nog altijd ben. Samen met de passie die ik bij Jo en zijn echtgenote voel, de professionaliteit van de werknemers en het potentieel van de groep om nog verder te groeien.”

Dag en nacht wroeten

Toch heeft het weinig gescheeld of Van Moer Logistics had nooit bestaan. “Het was mijn droom om het bouwbedrijf van mijn vader te leiden. Maar omdat mijn oudere broer al was ingestapt, wilde hij dat niet. Ik heb van 2 aftandse trucks 1 gemaakt en ben m’n eigen transportbedrijfje begonnen.” Een harde sector. De eerste jaren waren niet makkelijk. “Kleine marges en veel uren kloppen, dag en nacht wroeten en weinig verdienen. Maar eens m’n echtgenote mee aan boord stapte, kwam er meer vaart in. Als dochter uit een landbouwersgezin heeft ook zij thuis niets anders gezien dan hard werken. Samen zijn we er helemaal voor gegaan!”

Intussen spreken we van een vloot met zo’n 360 vrachtwagens, 1.100 werknemers en liefst 15 vestigingen. De logistieke dienstverlener is actief op 4 domeinen. “Transport, opslag van goederen en intermodaal vervoer via het spoor en de binnenvaart. Op dat vlak deden we een heel goede zaak met de overname van de 50% aandelen van NMBS Logistics in ATO Terminal. Na 10 jaar hebben we zo eindelijk een stuk kaaimuur om schepen te laden en te lossen. Ten slotte bieden we ook ‘cleaning & repair-diensten’ aan van bv. chemische tanks en de (her)verpakking van goederen. Die grondige diversificatie maakte ons sterker.”

What doesn’t kill you, makes you stronger

“Van tegenslagen word je sterker, daar ben ik rotsvast van overtuigd.”

Net als de grote tegenslag die het bedrijf en zijn stichter in 1997 te verwerken kregen. In een paar minuten tijd brandde het magazijn en z’n woning volledig af. “We woonden anderhalf jaar in een caravan en begonnen terug van nul. Maar van zo’n tegenslagen word je sterker.”

No-nonsense

De kracht van Van Moer Logistics zit ‘m in hun flexibiliteit en het centraal plaatsen van de klant. Patrick Lecluyse legt uit: “Daaraan danken we de groei van het bedrijf. We denken mee met de klant over hoe we hem kunnen helpen zijn business te doen groeien. Zo groei je zelf mee met je klant en, niet onbelangrijk, creëer je mond-aan-mond-reclame.”

Daarnaast houden ze vast aan hun slogan ‘Around the world, down to earth’ en de 5 waarden die daarmee gepaard gaan. Patrick verduidelijkt: “De expeditietak van het bedrijf, Van Moer Forwarding, waarmee we onze klanten helpen en begeleiden met hun internationale logistieke behoeftes, vertegenwoordigt het stuk ‘around the world’. Op dat vlak is er nog heel wat groeipotentieel. Internationale vestigingen sluiten we dus zeker niet uit, maar momenteel werken we nog altijd grotendeels vanuit de haven van Antwerpen. En dat doen we ‘down to earth’, met de voetjes op de grond. No-nonsense is niet voor niets een van de 5 waarden van Van Moer Logistics, net als flexibiliteit, ‘making the difference’, enthousiasme en partnership.” Die 5 waarden vind je overal terug, aan de poorten, in de magazijnen… En je voelt ze in het ganse bedrijf.

Een goede gesprekspartner

Een bedrijf met een gezonde groeiambitie heeft een goede financiële partner nodig. “Belfius is één van de topbanken in België. We vonden in hen meteen een goede gesprekspartner. Net als wij zijn ze 100% Belgisch, wat meteen een ‘common ground’ geeft. Niet onbelangrijk, want een groeiverhaal kadert in een vertrouwensrelatie. Het gaat over plannen die nog moeten gerealiseerd worden, plannen waarin je partner moet geloven. En dat deed Belfius meteen. We doen trouwens niet alleen een beroep op hen voor de financiering van overnames en uitbreidingen, maar ook voor de leasing van onze vloot, die gemiddeld om de 5 jaar vernieuwd wordt. Op die manier helpt Belfius ons met een duurzame en rendabele groei, en kunnen we zo een totale dienstverlening aan onze klanten aanbieden.”

En wat is uw project? Kom er met ons over praten!

Bent u ...

een starter?

Een eigen zaak opstarten is een formidabel avontuur! Waar heel wat bij komt kijken. Klaar om de sprong te wagen of nog aan het twijfelen? Of sta je al iets verder en wordt het tijd om op kruissnelheid te komen? Samen vinden we de juiste oplossingen.

een kmo-er, zelfstandige of vrije beroeper?

Uw lokale Business-specialist begeleidt u graag bij de financiële uitdagingen die komen kijken bij het runnen van uw zaak én bij de opbouw van uw privévermogen. Zodat u zich kunt concentreren op uw klanten en uw bedrijf. En winst kunt maken.

Er is iets fout gegaan. Gelieve opnieuw te proberen.