Wij helpen steeds meer Belgische talenten om van hun ideeën een succes te maken.

Jean-Marc Cabay, Herve Société

Als familiebedrijf sinds 1983 is Herve Société een van de onmiskenbare parels van het Waalse culinaire erfgoed. De kaasmakerij, die dagelijks 60 000 liter melk krijgt van lokale producenten, laat zich inspireren door de streeksmaak en is gepassioneerd door kwaliteit. Na de 4 Cabay-broers is de leiding van het bedrijf vandaag in handen van Jean-Marc Cabay, uit de nieuwe familiegeneratie.

Familiezaak

Jean-Marc Cabay groeide op in een familie van zelfstandigen en stapte in 1993 mee in het avontuur van Herve Société: “Ik heb altijd gezegd dat ik nooit in de familiezaak zou stappen. Na mijn studies boden mijn ooms me echter een job als financieel verantwoordelijke aan … en die heb ik aanvaard. Het bedrijf telde toen een tiental medewerkers. Later leidde ik het bedrijf samen met mijn vader en een van mijn ooms, totdat ik alleen aan het hoofd kwam te staan.”

“Het was van begin af aan mijn idee om alle kleine kaasmakerijen te bundelen onder één dak. En dat bleek lonend!”

Herve Société groeide geleidelijk aan door andere kaasmakerijen uit de streek over te nemen. “Het land van Herve was bezaaid met kleine kaasmakerijen, die met elkaar concurreerden en de prijzen dus drukten. Het was van begin af aan mijn idee om al die bedrijven onder één dak te brengen en er één rendabele kaasmakerij van te maken.” En dat loonde! “In 1998 namen we onze grootste activiteit over: de melkerij van Herve. Ik herinner me nog dat mijn vader en ik tijdens ons eerste bezoek aan dat bedrijf tegen elkaar zeiden: dit is te groot voor ons. Ik voelde echter dat we zo een kans maar één keer zouden krijgen en ik heb dus doorgeduwd. Een maand later hebben we de overname ondertekend.”

Marktleider en familie-kmo

Naar aanleiding van deze overname is Herve Société naar Belfius gestapt: “De melkerij van Herve had behoorlijk wat vastgoed en daarvoor hadden we heel wat middelen nodig. De eerste jaren erna waren zeer moeilijk, dat kan ik u wel vertellen. We waren duidelijk verlieslatend. Op dat moment zijn we bij Belfius beland. Onze adviseur heeft onze terugbetalingscapaciteit zorgvuldig uitgekiend en heeft ons van nabij gevolgd in die lastige periode. Sindsdien zijn we Belfius trouw gebleven.”

Als je Jean-Marc Cabay naar de grootste verwezenlijking van zijn bedrijf vraagt, moet hij daar geen seconde over nadenken: “De kwaliteit van onze producten, in eerste instantie. En dan het feit dat we uitgegroeid zijn tot marktleider in de productie van kazen in Wallonië en tot Belgische marktleider in zachte kazen, terwijl we toch een familie-kmo zijn gebleven. Er hangt hier nog altijd een gemoedelijke sfeer en dat is belangrijk.”

Kantoor Battice

Place du Marché 22
4651 Battice
087 69 30 60

De ondernemersideeën van Jean-Marc Cabay werden gerealiseerd via het Belfius-kantoor Battice.

En wat is uw project? Kom er met ons over praten!

Bent u ...

een starter?

Een eigen zaak opstarten is een formidabel avontuur! Waar heel wat bij komt kijken. Klaar om de sprong te wagen of nog aan het twijfelen? Of sta je al iets verder en wordt het tijd om op kruissnelheid te komen? Samen vinden we de juiste oplossingen.

een kmo-er, zelfstandige of vrije beroeper?

Uw lokale Business-specialist begeleidt u graag bij de financiële uitdagingen die komen kijken bij het runnen van uw zaak én bij de opbouw van uw privévermogen. Zodat u zich kunt concentreren op uw klanten en uw bedrijf. En winst kunt maken.

Er is iets fout gegaan. Gelieve opnieuw te proberen.