Wij helpen steeds meer Belgische talenten om van hun ideeën een succes te maken.

Inès & Hubert Ewbank, Domaine du Chant d’Éole

Het in Quévy-le-Grand (Henegouwen) gelegen Domaine du Chant d’Éole realiseerde een huzarenstukje: in België een schuimwijn produceren en commercialiseren. Vandaag wordt de wijn als beste van het land erkend door de grootste sommeliers en oenologen. Het domein dankt zijn succes aan de samenwerking van 4 talenten.

Het Domaine du Chant d’Éole had nog geen 6 jaar nodig om zijn adelbrieven te vergaren. In 2010 wilt Filip Remue, van oorsprong een Belgische wijnbouwer maar al 25 jaar woonachtig in de Champagnestreek, een domein van 4 hectare uitbouwen in België. Op zijn zoektocht ontdekt hij in de streek rond Bergen de eigendommen van de familie Ewbank. “In plaats van onze gronden te verkopen, zagen we meer in een partnership en konden we een domein van bijna 10 hectare neerpoten”, vertelt Hubert Ewbank. “Voor een familie van landbouwers is het een droom om onze gewassen te kunnen diversifiëren, vooral met zo’n edel product. Onze passie voor kwaliteitsproducten en wijn in het bijzonder trok ons snel over de streep.”

Complementariteit

Om de 86.000 Chardonnay-, Pinot noir- en Pinot blanc-wijnstokken aan te planten, moeten ze op zoek naar de beste plek. “Cruciaal was een volledig op het zuiden gerichte flank vinden, met een kalkachtige bodem en de beste bezonning. We merkten meteen dat de wijnranken de meeste druiven geven aan de voet van twee windmolens. Vandaar de naam: Domaine du Chant d’Éole.” Het succes laat niet lang op zich wachten: “Al snel na de marktlancering van de eerste oogst sleepten we verschillende medailles in de wacht en dat gaf ons vleugels.”

De sterkte van het Domaine du Chant d’Éole is de complementariteit van zijn vier aandeelhouders, zegt Inès Ewbank: “Een wijnbouwer uit de Champagne, een landbouwer, een marketeer en een zakenman die bestuurder is in verschillende bedrijven. Al die kennis vormde echt een troef in de concretisering van dit project. We konden de taken makkelijk verdelen.”

Lonende investeringen

Met zijn ideale ligging langs een drukke nationale verkeersader springt het domein in het oog. En dat komt zijn naamsbekendheid natuurlijk ten goede. Ook de investeringskeuzes van het viertal waren van doorslaggevend belang: “We beslisten om te investeren in een ultramoderne wijnkelder die gebruikmaakt van de beste technieken die vandaag op de markt te vinden zijn. We stellen alles in het werk om te zorgen voor een productie van een onberispelijke kwaliteit. Zo kregen de rijpingszaal en de wijnmakerij bijzondere aandacht.”

Al die investeringen werden mogelijk gemaakt dankzij de steun van sterke financiële partners. “Dat we ons project konden realiseren, hebben we te danken aan het partnership tussen Belfius en een privéspeler. Belfius is van oudsher financiële partner van de familie Ewbank en het is door de snelle respons van de bank in onze zoektocht naar financiering dat de bank steeds een straatlengte voorsprong nam op andere financiële instellingen.” En investeringen zijn ook vandaag nog altijd nodig. Het Domaine du Chant d’Éole heeft dan wel al enkele erkenningen op zak, het is en blijft heel ambitieus: “We willen de komende jaren blijven investeren. Doel is 2,25 hectare extra aan te planten in 2017 en dat elke 2 jaar te herhalen zodat we tegen 2030 zo’n 20 hectare aan wijngaarden tellen. Op die manier garanderen we de komende generaties een wijngaard van een aanzienlijke omvang.”

Kantoor Bergen

Avenue Jean d’Avesnes 9
7000 Bergen
065 39 46 51

De ondernemersideeën van Inès & Hubert Ewbank werden gerealiseerd via het Belfius-kantoor Bergen.

En wat is uw project? Kom er met ons over praten!

Bent u ...

een starter?

Een eigen zaak opstarten is een formidabel avontuur! Waar heel wat bij komt kijken. Klaar om de sprong te wagen of nog aan het twijfelen? Of sta je al iets verder en wordt het tijd om op kruissnelheid te komen? Samen vinden we de juiste oplossingen.

een kmo-er, zelfstandige of vrije beroeper?

Uw lokale Business-specialist begeleidt u graag bij de financiële uitdagingen die komen kijken bij het runnen van uw zaak én bij de opbouw van uw privévermogen. Zodat u zich kunt concentreren op uw klanten en uw bedrijf. En winst kunt maken.

Er is iets fout gegaan. Gelieve opnieuw te proberen.