Wij helpen steeds meer Belgische talenten om van hun ideeën een succes te maken.

Axel Moorkens, Alcopa

Axel Moorkens is een man uit 1 stuk. What you see, is what you get. Op die manier staat hij ook aan het hoofd van familiebedrijf Alcopa, dat de invoer en verdeling van auto’s en motoren van verschillende merken in verschillende landen combineert met immobiliën. Dit jaar viert het bedrijf zijn 80e verjaardag.

100% ondernemer

In 1937 richtte Albert Moorkens, de grootvader van Axel, samen met zijn broer de groep op. “Grootvader was een rasechte ondernemer, die vol passie zijn métier uitoefende en een heleboel bedrijven en merken lanceerde”, vertelt Axel Moorkens. Zelf deed hij al zijn vakantiejobs in het familiebedrijf. “Tot mijn vader me op een dag zei dat er 1 regel was in het bedrijf: je moest extern starten. Dus startte ik in een garage in de buurt die niet goed draaide, met als opdracht: doe het draaien. Daar leerde ik alles om met onze dealers te kunnen praten.”

Na CEO van Mitsubishi te zijn geweest, verliet hij de groep en ging gedurende 10 jaar zijn eigen weg met een aantal bedrijven die hij oprichtte. “Ondernemen zit me nu eenmaal in het bloed. Ik ben 100% ondernemer. Toen mijn nonkel Dominique enkele jaren terug besloot een stap opzij te zetten, verkoos de 3e generatie mij om hem op te volgen als voorzitter van Alcopa. Dat doe ik nog steeds met volle overgave.”

Chief Emotional Officer

Intussen telt Alcopa zo’n 2.300 medewerkers en is de groep actief in 19 landen. Een bedrijf van die omvang leiden is niet niks. “Gelukkig zijn we vóór alles een team. Moeilijke momenten delen we met mekaar en omgekeerd is ook elk succes een gedeeld succes. Als bedrijfsleider leef je samen met je mensen. De kwaliteit van een bedrijf zit ‘m ook in de mensen. Je producten en diensten mogen nog zo kwaliteitsvol zijn, zonder de juiste mensen werkt het niet.”

“De kwaliteit van een bedrijf zit ‘m in de mensen.”

Het menselijke aspect draagt Axel Moorkens hoog in het vaandel, net als het familiale. “De kracht van Alcopa is de familie en de familiegeest. Daar wordt trouwens al generaties lang aan gewerkt. Na het overlijden van mijn grootvader werd mijn grootmoeder CEO, Chief Emotional Officer. Ze bracht de 6 kinderen samen rond de tafel en ze discussieerden 2 jaar lang, tussen 1979 en 1981, tot Alcopa ontstond. De start van een nieuw tijdperk. Van mijn grootvader, een pure ondernemer, naar 6 kinderen met stuk voor stuk andere karakters... En toch maakten zij het waar.”

Belfius, partner op lange termijn

Een ambitieus bedrijf als Alcopa wil voortdurend groeien. “Ik denk dat we al meer dan 35 jaar samenwerken met Belfius. Zo’n langetermijnrelatie is belangrijk. We willen niet om de 2 jaar alles opnieuw moeten uitleggen. De mensen waarmee we vandaag samenwerken, ken ik al 8 of 9 jaar. We verstaan mekaar, we geloven in mekaar. Ze zitten dichtbij en echt alles is bespreekbaar.”

Alcopa en Belfius geven samen een commercial paper uit. “En dat helpt ons elke dag. Onze nood aan cash is soms enorm, omdat de seizoenen een grote rol spelen. Toegang hebben tot geld is dus erg belangrijk. En dat moet, met onze kleine marges, ook aan een zo goedkoop mogelijke prijs zijn. Daarom was de commercial paper een goede oplossing. Verder zijn we geïnteresseerd in alle producten van Belfius. Als het maar slim is en ons vooruit kan helpen. Ik zou niet weten waarom we sommige producten wel bij hen zouden nemen en andere niet. Zij komen met voorstellen; als wij daarmee vooruit kunnen gaan, dan kies ik ervoor.”

En wat is uw project? Kom er met ons over praten!

Bent u ...

een starter?

Een eigen zaak opstarten is een formidabel avontuur! Waar heel wat bij komt kijken. Klaar om de sprong te wagen of nog aan het twijfelen? Of sta je al iets verder en wordt het tijd om op kruissnelheid te komen? Samen vinden we de juiste oplossingen.

een kmo-er, zelfstandige of vrije beroeper?

Uw lokale Business-specialist begeleidt u graag bij de financiële uitdagingen die komen kijken bij het runnen van uw zaak én bij de opbouw van uw privévermogen. Zodat u zich kunt concentreren op uw klanten en uw bedrijf. En winst kunt maken.

Er is iets fout gegaan. Gelieve opnieuw te proberen.